Miben találunk vitaminokat? Nos, elsősorban a zöldségekben, gyümölcsökben és a salátákban van a leg több vitamin. A vitaminoknak nélkülözhetetlen szerepük van az emberi szervezet biokémiai folyamataiban. Az egyoldalú táplálkozás vitaminhiányt idéz elő, melyet különböző élelmiszerek fogyasztásával jutathatunk a szervezetünkbe. Persze ha igen súlyos vitaminhiány lép fel, akkor különböző vitamin tabletták segítségét kell, igénybe vegyük. Természetesen az a legjobb, ha a vitaminokat természetes formában juttatjuk a szervezetbe.
Tehát fogyasszunk sok friss zöldséget, akár nyersen vagy főzelék formájában, és az asztalunkról soha ne hiányozzon a gyümölcs sem. Természeten kora tavasszal illetve a tél végén általában vitaminpótlásra szorulunk, de ma már nagyon sok féle- fajta igen jó minőségű vitamintabletták, étrend kiegészítők állnak a rendelkezésünkre. Ezeket ebben a hiányos időszakban, ajánlatos rendszeresen fogyasztani. Persze amennyiben megoldható az a legjobb, ha télire a vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket valamilyen formában elraktározzuk, hogy a szervezetünk vitaminháztartását folyamatosan „ápoljuk”. Segítség képen felsoroljuk azokat a gyümölcsöket, zöldségeket, melyek gazdag vitaminforrással rendelkeznek.
A-vitamin - zöldségek, sárgabarack, őszibarack, sárgarépa
B1-vitamin- gabona, hüvelyesek (borsó, bab, lencse) élesztő
B2-vitamin - hüvelyesek, élesztő, gabonafélék és néhány zöldségfajta
B3-vitamin - nem teljes kiőrlésű liszt, leveles zöldség, gomba, élesztő
B5-vitamin - búzakorpa, borsó, zöldségek
B6-vitamin - gabonacsíra, nem teljes kiőrlésű liszt, élesztő, zöldségek
Folsav - leveles zöldség, paradicsom, sárgarépa, hüvelyesek
C-vitamin - csipkebogyó, csemegepaprika, fekete ribizli, torma, csalán
D-vitamin- az ember számár elegendő egész évre a nyári időszak (napsütés)
E-vitamin - gabonacsíra, magok, hüvelyesek és növényi olajok
K-vitamin - a vastagbél termeli, de tartalmazza még a paradicsom, sárgarépa, leveles zöldség
B12-vitamin - az élelmiszerek közül a legtöbb a húsfélékben, a tejtermékekben és a hüvelyesekben található
B15-vitamin – növényi magvak, különböző élesztők
Brokkoli saláta
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli,
2 nagy fej vöröshagyma,
20 dkg párizsi,
25 dkg savanyú káposzta,
3 ek. Olaj,
1 pohár (2-2,5 dl) kefir,
Ecet,
Kristálycukor, Só, Bors.
A brokkolit sós vízben félig megfőzzük. A hagymát karikára vágjuk, besózzuk és kb. 10 percig állni hagyjuk. A párizsit vékony csíkokra vágjuk, a káposztát is összemetéljük egy kicsit. Egy tálba teszünk kb. fél dl ecetet, elkeverjük az 1 dl vízzel, és az olajjal, majd megfűszerezzük. Az elkészített salátaöntetbe forgatjuk a brokkolit, a káposztát, a párizsit és a hagymát. Az egészet megöntözzük kefirrel, és ismét megkeverjük. A salátástálat letakarjuk, és a hűtőszekrényben fél napig érleljük.