Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

PitypangA tél végét, a tavasz érkezését elsőnek a pitypang megjelenése jelzi. Sokan a füvet elcsúfító gaznak, felesleges növénynek tartják, pedig jó lenne felidézni, hogy valamikor régen milyen nagy becsben tartották. A növény a levelétől egészen a gyökeréig fogyasztható és gyógyító hatással rendelkezik. A népi gyógyászatban gyermekláncfűnek, vagy pongyolapitypangnak ismerik. Szinte egész Európában elterjed, fészkes virágzatú növény, az egész növényt tejnedvek hálózzák be.

A növény letépésekor a megsérült területen sárgásfehér tejnedv szivárog a tejcsöveken keresztül, melyben kaucsuk is található, de B2- és C- vitaminban is igen gazdag. Friss levelét salátába keverve vagy nyersen is fogyaszthatjuk, de kitűnő főzelék is készülhet belőle. A növényt már az ókorban ismerték, és használták, különböző gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyítására.

Magas kálium és savanyú triterpén szaponin – tartalmának köszönhetően vizelethajtásra is alkalmazzák. Mind emellett javítja az étvágyat, serkentőleg hat az epeműködésre, segít a vértisztításban és a májbajok gyógyításánál is, hatásos. Egy 3-4 hetes méregtelenítő kúrára kitűnően alkalmas, de segít a köszvény és a reumagyógyításában is. Amennyiben a nyirokcsomók meg vannak duzzadva, egy ilyen kúra után elmulasztja azt.

Abban az esetben a leghatásosabb, ha a növényt virágostul megmossuk, majd a virágát eltávolítva a szárát lassan elrágcsáljuk, igaz egy kicsit keserű, de hatásos. Nyugat-Európában főzeléknövényként fogyasztják, de jó tanácsként feldolgozás előtt érdemes kb. 2 órát vízben áztatni, így könnyebben elfogadjuk a pitypang kesernyés ízét.

Gyermekláncfű vagy pitypangsaláta

Hozzávalók:
50 dkg friss gyermeklánc (levelei világosabbak legyenek)
2 tojás
6-8 szelet vékony füstölt szalonna

Öntethez:
2 evőkanál olaj
1/2 evőkanál mustár
3 evőkanál borecet
1/2 teáskanál só
1 csipet cukor

Elkészítés:
A salátát átválogatjuk, majd 15 percre langyos vízbe áztatjuk. Kivesszük, lecsepegtetjük. A tojást keményre főzzük, megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. A szalonnaszeleteket teflonban aranysárgára pirítjuk, és csíkokra szeljük. Az olajból, ecetből, mustárból és sóból elkészítjük az öntetet, majd a salátával lazán elkeverjük. Tálaljuk.