Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

SpenótValóban elérkezett a tavasz, mert a piacokon megjelent a spenót. Maga a növény valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a Mórok Spanyolországba. Angliában a XVI. Században, Medici Katalin udvarában vált ismerté. Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Mintegy 30 cm magasra megnövő. Különböző vizsgálatok során, megdőlt az sok évtizedes állítás miszerint magas a vastartalma. Az eddigi ismereteink szerint, 100 gr spenótban 35 mg vas található, de a mostani vizsgálatok során kiderült, hogy a tizedesvessző rossz helyen van, így csak 3,5 mg az a vastartalom, mellyel a növény valójában rendelkezik.

Így a növény a vastartalmát illetően nem egy csodaszer, és ezt még Popeye-ek is tudomásul kell vennie, de ennek ellenére nagyon egészséges. Vastartalma mellett, sok-sok vitaminnal, ásványi anyagokkal rendelkezik.

Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani. Szezonális növény, de fagyasztott formában is lehet kapni, és megfelelő ízesítéssel, előkészítéssel, fogyasztásakor különleges íz élményben lesz részünk! Az igazi spenót természetesen a frissen szedett, melyek a tavasz beköszöntésével a piacok árusítóhelyein megjelennek.

Tehát azok, akik a frissen szedett spenótot részesítik előnyben, azok most március és május között szerezhetik be. Vásárláskor a frissességre kell odafigyelni, a levelek legyenek üdék, zöldek és fényesek. A feldolgozását még az nap végezzük el, mert napról-napra fonnyadtabb lesz, így veszít a nedvességéből. A fogyasztására nagyon oda kell figyelni, mert igen romlékony, de a lefagyasztásnak semmi akadálya nincs hat hónapig lehet tárolni a mélyhűtőben).

Sokan kérdezik, hogy mit tegyenek az elkészített spenóttal, akkor, ha megmaradt, szabad-e újra melegíteni? Régebben, amikor még nem volt hűtő akkor a felmelegítés, és rossz hűtés után nitritmérgezés következhetett be. Ma már ez a veszély nem fenyeget bennünket, ezért a spenót újra melegíthető, ha fogyasztást követően lehűtöttük, és a hűtőszekrényben tároltuk.

Spenótos rakott tészta

Hozzávalók:
50 dkg szarvacska tészta (vagy ízlés szerint lehet bármilyen)
50 dkg darált hús
2 tojás
5 dkg vaj
4 dl tejföl
20 dkg spenót
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
2 evőkanál olaj

Bors

Elkészítés:
A tésztát megfőzzük, félretesszük. Olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a húst, és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a zúzott fokhagymát, és 15 percen át pároljuk. Belekeverjük az összetépkedett spenótleveleket, és amikor összeesett a spenót, levesszük a tűzről. A tojásokat kikeverjük 3 dl tejföllel és a vajjal, majd összekeverjük a tésztával és a spenótos hússal. Megfűszerezzük, és hőálló tálba rakva, a tetejére ráöntjük a maradék tejfölt, és megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.