Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

RibizliA ribizli fehér vagy piros bogyókat termő cserje. Népies nevei, piros ribiszke, ribiszke, ribizke, piszke. A ribizli egy kincs, melyet ma már igen kevés kertben találjuk meg, holott az egyik legkiválóbb immunerősítő. Közép- és Kelet-Európában vadon is terem, levelei 3-5 karéjúak, és a levélszél durván fűrészelt. Virágzata lecsüngő fürt, melyből a termés fejlődik ki. A ribizli érési ideje kb. a cseresznyeszezonba tehető kb. június második fele. Európában már a középkor óta termesztik. A fekete ribiszke a hűvös, párás, meleg, napos időjárást szereti, ezért tanácsos árnyékba ültetni.

A ribiszke táplálkozási értéke több szempontból is kiemelkedő, mivel nálánál csak a csipkebogyó az melyben több C-vitamint találunk, de van benne az E- és a B-vitamin, a karotin és vas. Mind a fekete, mind pedig a fehér és piros ribizli gazdag antioxidáns anyagokban. Húgyuti gyulladásgátló hatás van, mivel nagyon sok olajos komponenst tartalmaz, melyek igen gazdagok a hatóanyagokban. Ezen hatóanyagok jelentős része a vizelettel választódik ki, melynek következtében nagy koncentrációban képesek felhalmozódni a húgyutakban.

A gyomorfekély gyógyításában is jeleskedik, mert ennek a betegségnek általában pszichés oka van, melyet általában szorongás, vagy hosszan fennálló stresszhelyzet, feszültség előz meg. Másrészt valamilyen oknál fogva meggyengül a gyomornyálkahártya védelme a gyomorsavval szemben, és ennek az egyik leggyakoribb oka egy baktérium, akár a Helicobacter pylori jelenléte is lehet. Egyek kutatások szerint a fekete ribizli magjában található nagy molekulatömegű összetett cukrok (poliszacharídok) nem gátolják a baktérium növekedését, de megakadályozzák, hogy a gyomorfalhoz kapcsolódva ott megtelepedjenek.

Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma. A vércukorszintet megfelelő szinten tartja, mivel a szőlő- és gyümölcscukor-tartalma igen magas. Bizonyára mindenki hallott már a fekete ribiszke leveléből készített teáról, mely a magas vérnyomásban, vesebajban, ízületi bántalmakban szenvedőknek igen ajánlott. Jó hír az asztmásoknak, hogy a tüdőbe kerülő allergének által gerjesztett gyulladás ellen testünk a friss fekete ribizlinek köszönhetően hatékonyabban tud fellépni, mert az megindítja az öngyógyító folyamatokat. Az itt felsoroltak mellett még érdemes megemlíteni az értágító és vérnyomáscsökkentő és vírusölő hatását és azt, hogy elősegíti a szemben a látóbíbor (rodop- szin) regenerálódását, és ezzel javítva a látás képességét.

Ribizli lekvár

Hozzávalók:
1 kg ribizli
70-75 dkg cukor

Elkészítés:

Az érett ribiszkét megmossuk, lecsurgatjuk, kocsányáról leszemezzük, és nagyon kevés vízben (1 kg gyümölcsöt 1 dl vízben) felfőzzük úgy, hogy a szemek jól szétfőjenek. A megfőtt ribizlit jól áttörjük. Egy liter léhez kb. 70-75 dkg cukrot teszünk, és azzal felfőzzük. Az áttörésnél visszamaradt sűrűjét egy nagyobb edényben, hideg vízzel átmossuk (a magok a víz alján maradnak). A víz tetejére feljövő gyümölcs héjakat szűrőkanállal leszedjük, majd a cukros ribizli lébe tesszük, és kb. 20 percig főzzük, majd a habját leszedjük, és ha elkezd kocsonyásodni, akkor forró üvegekbe töltjük. Lekötve száraz gőzbe rakjuk.