Elérkezett a tavasz, és már a piacokon meg is jelentek az üdítő pirosló retkek. A tavaszi fáradtságra az egyik igen hatékony zöldségünk, mivel igen magas ásványi anyaggal és vitaminnal rendelkezik. A retek eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Keletről származik, majd Európába is eljutott. Több féle változatban létezik, lehet piros, fehér, fekete, de még a formája is különböző lehet, ilyen pl. a jégcsapretek melynek hosszúkás az alakja. A kertészek megkülönböztetik a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Jelentős a C-vitamin tartalma.
Egyes források szerint már a Fáraók idejében is ismert volt, mert a fennmaradt írások szerint a piramisokat építő rabszolgák mindennapi eledele volt.
A középkorban az orvosok azt vallották, hogy a növény serkentőleg hat a férfiak nemi vágyára. Európában a Bajorföldön termesztenek a legtöbbet belőle. Télire is tartósították arra a célra, hogy az igen kemény télben, segítsen megóvni, megőrizni az emberek egészségét. A retekben igen magas az A- és B- vitamin tartalma, valamint kálium, foszfort és még sok más nyomelemet is tartalmaz.
A mustárolaj – glikozidjai bakteriális és gombaölő hatással rendelkezik, kiválóan alkalmas a megfázás kezelésére, ezen kívül támogatja a máj működését, segít a méregtelenítésben, serkenti az epe kiválasztást. Az ásványi anyag összetételére visszatérve, káliumban gazdag, de nátriumban szegén. Ennek az aránya nagyon fontos a keringési betegség kialakulásánál, mivel a magas vérnyomás kialakulásának egyik problémája, hogy a kálium mennyiség csökken és a nátrium mennyisége, pedig megnövekszik.
Amennyiben nem sózzuk meg a retket, akkor biztosítani lehet a megfelelő arányt. Akik fogyókúrázni szeretnének azoknak kimondottan ajánlott, mivel a retek magas rosttartalommal és kevés kalóriával rendelkezik (100 gr-ban 15 kcal van). A fekete retket nem szabad meghámozni, mivel a héja igen értékes hatóanyagot tartalmaz. Jótékonyságát kiemelve vizelethajtó, gyomorra és a hólyagra jó hatással van. Van egy ősrégi házi recept, mely a köhögés ellen igen hatékony: egy nagy fekete reteknek a közepét kivájjuk (úgy, hogy a szélén azért maradjon fehér rész) és ezt cukorral, (de mézzel, sokkal jobb) feltöltjük.
Ezek után a retek nedvet ereszt, és ebből naponta 3 x 1 kávéskanál mennyiségű folyadékot kell fogyasztani (köhögés, rekedtség, szamárköhögés ellen). A retek jótékony hatása még a szépítkezésnél is használható, mert ha a retket megsózzuk, és a sózott retek nedvével bekenjük a szeplőket, akkor azok halványodnak. A népgyógyászat szerint nagyon sokat segít a reumás, köszvényes, ízületes betegeken. "reggel méreg, délben étek, este orvosság".
Vitamin-koktél
cukor
kapor
kefir
paradicsom
retek
só
uborka
újhagyma
tojás
saláta-recept
Vitamin-koktél
Elkészítés:
Megtisztítunk, karikákra vágunk egy csomó piros retket, és összekeverjük négy, cikkekre vágott paradicsommal, 15 dkg uborkával, amelyet nem hámozunk meg, csak hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük, valamint egy csomó zöldjével együtt karikákra vágott újhagymával. Simára keverünk két pohár kefirt egy kevés citromlével, csipetnyi cukorral meg sóval és egy nagy csokor összevagdalt kaporral. A salátára öntjük, és tetejét két karikákra vágott kemény tojással díszítjük. Néhány órára jégbe hűtjük. Adhatjuk egy nagy salátás tálban vagy talpas poharakba osztva is.