Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

A rebarbara (Rheum)A növény a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjének keserűfűfélék családjába tartozó, lágyszárú növény. Ez egy igen érdekes növény, mert nem a levelét, nem a termését, de még nem is gyökerét fogyasztjuk, hanem a szárát. A gyógyszeripar gyógyászat célra a növény minden részét felhasználja. A rebarbara inkább a sóskafélékhez tartozó növény, és inkább gyümölcsként fogyasztjuk. A rebarbarát kb. 4500 éve ismerik, de inkább a gyógyhatása végett, majd az étkezében később kezdték el használni.

Maga a növény terjedelmes évelő növény, hatalmas bokrával, lila szárával akár a kert díszei is lehet.

Igen igénytelen növény, szinte mindenhol megterem. Vigyázat a levele mérgező, de a szárából süteményt, kompótot lehet készíteni. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy friss legyen, mivel elég hamar elveszíti a nedvesség tartalmát, ezért a hűtő alsó részén tároljuk, és dobozban (4-5 napig). A növény felhasználásakor vágjuk le mindkét végét, és a vékonyan fejtsük le a külső héját. A rebarbara igen intenzív íze miatt ajánlatos más gyümölccsel (eper, körte, alma) alkalmazni.

A növény legfőbb erénye, hogy már koratavasszal megjelenik, és igen gazdag vitaminokkal és ásványi anyagokkal rendelkezik. Fanyarkás ízét az almasav, citromsav és az oxálsav okozza, ezért ezeknek a mennyisége határozza meg a növény savanykás ízét (100 g rebarbara mindössze 16 kilókalóriát tartalmaz). A rebarbarából készített étel nem mondható diétásnak, mivel sok cukrot használunk hozzá, ennek ellenére igen hasznos növény, mert sok értékes rostokat tartalmaz, és ami igen fontos, hogy értékes cseranyagok, flavonoidok, polifenolok találhatók benne. Vitaminjai a következők: A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin.

Ásványi anyagai közül külön ki kell emelni a káliumot, a kalciumot, a foszfort, a magnéziumot, a vasat és a szelént. A növény jótékonyan hat a bélműködésre, de hashajtónak is kiváló. Tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat, mert nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat!

Rebarbaratorta tojáshabbal

Hozzávalók:
60 dkg rebarbaraszár
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta (fagyasztott)
5 dkg vaj
5 dkg őrölt mandula
2 db tojás
4 evőkanál tej
4 evőkanál tejszín

Elkészítés:

Előző nap megtisztítjuk a rebarbarát: meghámozzuk, és 2 cm hosszú darabkákra vágjuk. 5 dkg cukorral elkeverjük, lefedjük, és hűvös helyen 12 óráig állni hagyjuk. Másnap szűrőben 1 órán át hagyjuk lecsöpögni. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, és meleg sütőben 15 percig sütjük. Amikor kész, teljesen kihűtjük. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, majd a tojásokkal, 8 dkg cukorral, a tejjel, a tejszínnel és a mandulával habosra keverjük. A rebarbarát a tésztára terítjük, és ráöntjük a tojáshabot. Közepesen meleg sütőben készre sütjük, hogy a tojásos hab teljesen átsüljön. Végül a maradék cukorral megszórjuk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.