Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

A káposzta és a diéta Szinte egész évben fogyasztható. A káposztát már több mint 4000 éve termeszti az ember, és szinte egész évben fogyasztható. A növény őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Jótékonyságát már ókori források is dicsérik, miszerint az emésztésre és a bélműködésre gyógyító hatással van. A népi gyógyászatban is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak.

C-vitamin-tartalma igen magas, 40–50 mg/100 g. A káposzta az egyik legfontosabb vitaminforrásunk, mert a télre eltett savanyított káposzta szinte a teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, miként a B1- és B2-vitamint is. Tulajdonságai a következők: jól hajtja a vizet, a gyulladást, fertőtlenít, méregtelenít és serkenti az immunrendszert. A savanyú káposzta levét a természetgyógyászok gyomorfekélyre, gyomorégésre, emésztési problémákra javasolják. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás és a vastagbélrák kialakulásának a veszélye. A káposztalevelét külsőleg is használják gyógyításra, - harapásra, pattanásra, herpeszre és ótvarra is. A növény levelét pedig pakolásként lehet használni, égésre, horzsolásra, csípésre és övsömörre is. A népi gyógyászat azt is megemlíti, hogy a káposzta levél a mellkasra helyezve a köhögést elmulasztja. Azt is jó tudni, hogy hasra helyezve a hólyaggyulladást is csökkenti.

Használata a pakoláshoz: Pakoláshoz a legzöldebb leveleit használjuk. Először puhítsuk meg őket forró vízben, majd zúzzuk össze sodrófával. Helyezzünk néhány levelet a beteg testrészre, rögzítsük kötéssel. Cseréljük két-három óránként! Térd fájásnál is működik.

Ezek után csak azt lehet mondani, hogy a káposzta egyszerűen csodálatos!

 

A káposztaleves diéta hatékonysága

Maga a káposzta, negatív kalóriás étel. A negatív kalóriás ételek azt jelentik, hogy a szervezetünk kevesebb energiát nyer belőle, mint amennyit felhasznál a megemésztéséhez.

Káposztaleves diéta mintaétrend egy hétre

Hétfő

Az első napon kizárólag káposztaleves és gyümölcs fogyasztható. Gyümölcsök közül a banán tiltott, a dinnye javasolt.

Kedd

A második napon csak káposztaleves és zöldség ehető. Tiltott zöldség a bab, a borsó és a kukorica, ajánlott zöldség a saláta és a kelkáposzta.

Vacsorára megehetünk egy héjában sült burgonyát vajjal.

Szerda

A harmadik napon a káposztalevesen kívül zöldségeket és gyümölcsöket is ehetünk. Tiltott zöldség a burgonya.

Csütörtök

A negyedik napon a káposztalevesen kívül fogyaszthatunk gyümölcsöket (a banán továbbra is tiltott), valamint sovány tejet.

Péntek

Ezen a napon a káposztalevesen kívül megehetünk 20 dkg sovány marhahúst grillezve vagy natúr sütve hat paradicsommal.

Szombat

A hatodik napon szintén szabad marhahúst fogyasztani. Maximum három szeletet, de jobb ha az előző napi 20 dkg-nál maradunk. Ezen kívül zöldségeket is ehetünk, kivéve a krumplit. Előfordulhat, hogy ezen a napon már nem kívánjuk a káposztalevest, ennek ellenére, legalább egyszer muszáj enni belőle.

Vasárnap

A kúra utolsó napján ehetünk főtt barna rizst zöldséggel és gyümölcsökkel. A banán és a krumpli továbbra is tiltott. Gyakran előfordul, hogy ezen a napon már ránézni se nagyon tudunk a káposztalevesre. Ennek ellenére legalább egyszer együnk belőle.

 

Amennyiben pontosan betartjuk a heti mintaétrendet, akár kilenc kilót is fogyhatunk a hét végére.

Fontos figyelmeztetés

A káposztaleves diéta ideje alatt és az utolsó napot követő három napban tilos alkoholt fogyasztani, kis mennyiségben sem megengedett. A biztonság érdekében érdemes a diéta befejezése után egy hétig tartózkodnunk alkohol fogyasztásától, az immunrendszer nem túl erős ezekben a napokban, nagyon könnyen betegséghez vezethet kis mennyiségű alkohol is.

Várandós kismamáknak, fejlődésben lévő szervezetnek, gyerekeknek és betegeknek tilos a káposztaleves diéta orvos felügyelete nélkül.

/Forrás: www.fogyokura.org/

 

A káposztaleves elkészítése

Hozzávalók

Egy nagy fej káposzta

Hat vöröshagyma

Két paprika

Négy sárgarépa

Két zeller

Két sűrített paradicsom konzerv

Két leveskocka

Fűszerezéshez petrezselyem és bazsalikom

 

Elkészítése

A felsorolt hozzávalókat felaprítjuk, fazékba tesszük, vízzel felöntjük és megsózzuk. Aki csípősebben szereti, megborsozhatja.Tíz percen át hirtelen forraljuk, majd utána fél órán keresztül kisebb lángon főzzük. Fél óra alatt megpuhulnak a zöldségek, de nem főnek szét.