A növényi rostokban gazdag étrend
• hozzásegíti az egészséges táplálkozás megvalósításához
• a szív-és érrendszeri megbetegedések elkerüléséhez
• gátolja az epekő képződésének esélyét
• elősegíti méregtelenítését
• fogyókúráját
A szervezetünkbe bejutó növényi rostokat szervezetünk nem képes lebontani. Mivel nem hasznosulnak, nem jelentenek energiaforrást, azaz nem hízlalnak. Sőt megakadályozzák egyes energiát adó tápanyagok teljes mértékű felszívódását: zsírok és cukrok egy része. A növényi rostok találhatók zöldségekben és gyümölcsökben, valamint gabonákban. A cellulóz és a pektin gátolja a tápanyagok felszívódását, ugyanakkor telítettség és jóllakottság érzetét keltik, ez a fogyókúrában nagy szolgálatot tesz. A zabkorpa illetve búzakorpa joghurtban, tejben elkeverhető, javasolt fogyasztása napi 3-5 evőkanál. Az étvágyat csökkenti, és a bélműködésre is jó hatással van. A szénhidrátok felszívódásának gátlásában kedvező, mert az étkezés utáni vércukorszint emelkedés csökken, hiszen az étel szénhidrát tartalmának felszívódását elhúzódóbbá teszi. A rostok megkötik a pangó epesavakat, így az epekőképződés kialakulásának esélyét is csökkentik. A rostban gazdag táplálkozás hosszabb rágási időt igényel, ami miatt a táplálékfelvétel lassul, ezáltal a gyomor kiürülése és a felszívódás is. A cukorbetegek diétájában a rostban gazdag étrend hatására a vércukorszint ingadozás ritkábban fordul elő. A magas vérzsír szint a növényi rostok adásával szintén csökkenthető. Milyen nyersanyagokban gazdagok növényi eredetű rostokban?
• Zöldségfélékben: zöldborsó, sárgaborsó, kínai kel, retek, karalábé, sárgarépa, zöldpaprika, paradicsom, uborka, brokkoli, karfiol, padlizsán, cukkini, sóska, paraj, spárga, káposztafélék, kukorica, bab, zöldbab, szója.
• Gyümölcsök húsa és héja
• A korpák: búzakorpa, zabkorpa, melyeket akár joghurtba, kefirbe keverhetünk, vagy rakott, töltött ételeket, vagdaltakat dúsíthatjuk velük.
• Teljes kiőrlésű lisztek, pl.: Graham liszt, zabpehely, búzapehely, árpapehely, rozspehely, búzacsíra, barnarizs, müzlik, de csak a hozzáadott cukrot nem tartalmazó készítmény javasolható.
• Az olajos magvak, diófélék is magas rosttartalmúak, de ezeket magas olajtartalmuknál fogva csak kis mennyiségben alkalmazhatjuk fogyókúrás étrendben, heti egy-két alkalommal pár szemet.
Fontos megjegyezni, hogy a megnövelt korpafogyasztás mellett emeljük a folyadékbevitelt is, hiszen duzzadóképességüket, így jótékony hatásukat is csak így tudják legjobban kifejteni.
Tordai Szilvi, dietetikus