Heti menü

Heti menü

Pizza

Pizza

Sütemények

Sütemények

A hal vásárlás titka

A hal vásárlás titkaA halakat a következők szerint lehet osztályozni: vannak édesvízi, tengeri és vándorló halak, de az osztályozásuk a húsuk alapján is történik, miszerint vannak fehér és barna húsú halak. Általában a barna húsú halakat jobban kell fűszerezni, mert a húsuk sokkal intenzívebbek. A halban lévő zsírsavak, az Omega 3 és az Omega 6. Ásványi anyagai a következők: kalcium, foszfor, szelén, vas, cink, jód, és amit mindenképen meg kell említeni az a B-vitamin tartalma. Ez a cikk most nem arról szól, hogy miért fogyasszunk minél több halat, mert erről már sokat hallottunk, most inkább arról szeretnék írni, hogy milyen is a friss hal, és szeretnék egy-két jó tanácsot megosztani azokkal, akik szívesen fogyasztják a halból készült ételeket.

A vásárlás az első lépés, ami igen fontos feladat. Lehetőleg igyekezzünk élő halat vásárolni, mert nagyon könnyen romlik. Vásárláskor a hal szemét kell megnézni, ugyanis a friss halnak a szeme tiszta és telt, és amire még érdemes figyelni az a hal pikkelye, mert azoknak épeknek kell, hogy legyenek. A kopoltyú színe is árulkodik frisségéről, mert vörös vagy rózsaszínűnek kell, hogy legyenek. Ennek ellenére így is csak két vagy három napig tárolható. A mélyhűtött halat mindig lassan engedjük fel, és azonnal lássunk az elkészítéséhez.

Amennyiben, valaki nem kultiválja a hal intenzív szagát, azoknak ajánlom a fokhagymában való áztatást (egy pár órára tejes fokhagymában áztatjuk). A hal elkészítése során a kezünk is átveszi a hal szagát, de eltüntethetjük, ha sóval bedörzsöljük a kezünket, majd leöblítjük. Amennyiben elkészült a halas étel, nos akkor lehet feltenni azt a kérdést, hogy milyen bor illik hozzá? Általában a halból készült ételekhez fehérbort szokás kínálni.

A hidegen tálalt főtt halhoz és a hideg halsalátához a mártástól függően tálaljuk a bort. A semleges mártásos étel inkább a finomabb savtartalmú, üde fehérbort kedveli. Az intenzívebb mártásokhoz a savasabb, testesebb fehérbor illik. A sült halhoz testes fehérbort, a rántott hal tüzes és határozott savú fehérbort igényel, és a mindenki által jól ismert halászléhez pedig testes, fűszeres bort kínálunk. Zárszónak csak annyit szeretnék írni, hogy szívesen vennénk a Balaton mellet lévő településeken a hal piacok megjelenését. A Balaton a „Magyar Tenger”!

Nike Étterem - Pizzza

Hidegtálak

Hidegtálak

Online rendelés

Online rendelés

Életmód magazin

Életmód